Awokado – 10 faktów o tym niesamowitym owocu.

awokado

Awokado jest interesującym produktem spożywczym. Istnieje duże zamieszanie, które go dotyczy: czy to jest owoc czy warzywo? Ten zielony, mały produkt żywnościowy w kształcie gruszki jest rzeczywiście klasyfikowany jako owoc. Jest naprawdę pyszny i zawiera mnóstwo korzyści zdrowotnych. Ten artykuł jest poświęcony wyłącznie temu owocowi. Tutaj przedstawiamy 10 niesamowitych faktów na temat awokado.

1. Awokado ma więcej niż dziesięć tysięcy lat.

Awokado znajduje się na liście spożywanych produktów przez ludzi już od ponad 10 000 lat. Pochodzi z Ameryki, ale po raz pierwszy pojawił się w Puebla w Meksyku około 10 000 lat temu. Jednym z interesujących faktów na temat awokado jest to, że ma on duchowe znaczenie dla społeczeństw Azteków i Majów. Wierzą, że daje im siłę.

2. Bardzo bogate w błonnik

Awokado jest bogate w błonnik. Średniej wielkości owoc ma około 10 gramów błonnika. Jest wypełniony rozpuszczalnym, a także nierozpuszczalnym błonnikiem. Z całkowitego błonnika około 75% jest nierozpuszczalne (przyspiesza przechodzenie pokarmu w organizmie), a 25% jest rozpuszczalnym błonnikiem (sprawia, że czujemy się wypełnieni).

3. Należy do grona superfoods

Awokado jest bardzo bogate w niezbędne składniki odżywcze. Jest to prawdziwy supefood. Jedna 100 gramowa porcja awokado zawiera:
• Witamina K – 26% zalecanego dziennego spożycia (ZDS)
• Witamina C – 17% ZDS
• Witamina E – 10% ZDS
• Witamina B5 – 14% ZDS
• Witamina B6 – 13% ZDS
• Potas – 14% ZDS
• Folian – 20% ZDS

Oprócz nich awokado zawiera również w niewielkie ilości manganu, magnezu, żelaza, fosforu, miedzi, cynku, witaminy A, B1, B2 oraz B3.

4. Wysoka zawartość potasu.

Awokado są bogate w potas, nawet bardziej niż banany. Zawsze słyszeliśmy, że banany są najlepszym i najbogatszym źródłem potasu, ale awokado zawiera więcej potasu niż bananów. 100 gram porcji banana zawiera 10% ZDS, podczas gdy awokado zawiera 14% ZDS. Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. W związku z tym ten owoc jest bardzo ważny dla naszego zdrowia.

5. Pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu

Awokado są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo zdrowe dla serca. Tłuszcze jednonienasycone pomagają w podwyższeniu poziomu cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu) i obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu).

6. Chronią oczy

Awokado zawiera silne przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie oczu. Zawierają składniki odżywcze, takie jak Zeaksantyna i Luteina. Są one idealne dla zdrowia naszych oczu. Jeśli wierzyć badaniom, ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, a także zaćmy zmniejsza się drastycznie, jeśli spożywamy dużą ilość tych składników odżywczych.

7. Awokado ma właściwości przeciwstarzeniowe i inne korzyści dermatologiczne

Często wydajemy duże pieniądze na przeciwstarzeniowe kremy, terapie i zabiegi. Zamiast tego powinniśmy włączyć do naszej diety awokado. Owoce te mają magiczne właściwości przeciwstarzeniowe. Ponieważ są bogate w witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i inne zdrowe składniki odżywcze, zatrzymują proces starzenia i utrzymują młodość skóry. Awokado pomaga również w walce z wieloma problemami dermatologicznymi. Pomagają w zmniejszeniu uszkodzeń skóry. Indukują naprawę DNA. Pomagają również w odwróceniu szkód spowodowanych przez szkodliwe promienie UV. Dlatego nie trzeba wydawać dużo na drogie kremy, balsamy lub zabiegi. Jedz dużo awokado i uzyskaj gładką, błyszczącą, nieskazitelną i młodzieńczą skórę.

8. Zmniejsza podatność na kilka rodzajów nowotworów

Wśród wielu zalet awokado jest to, że zmniejsza ryzyko wielu różnych rodzajów nowotworów. Zgodnie z ostatnimi badaniami, karotenoidy bogate w przeciwutleniacze mają działanie przeciwnowotworowe. Pomagają w zapobieganiu raka żołądka, jamy ustnej, prostaty, a także raka piersi.

9. Jest korzystne w chorobie zwyrodnieniowej stawów

Awokado pomaga w łagodzeniu bólu, a także w uszkodzeniach spowodowanych zapaleniem stawów. Jest to skuteczne leczenie przeciwko chorobie zwyrodnieniowej stawów, ponieważ pomaga w łagodzeniu objawów.

10. Pomaga w leczeniu łuszczycy

Jeśli masz dość przyjmowania leków i płynów od łuszczycy, bo nie zaznałeś ulgi, musisz spróbować awokado. Przy stosowaniu miejscowym krem zawierający witaminę B12 oraz olej z awokado pomaga w leczeniu łuszczycy. Najlepsze w tym jest to, że ten krem nie ma żadnego efektów ubocznych. Zatem, awokado jest bardzo dobrym sposobem leczenia łuszczycy.

Podsumowanie

Teraz wiesz, że spożywanie awokado przynosi mnóstwo korzyści. Musisz koniecznie włączyć awokado do swojej diety i czekać na poprawę swojego stanu zdrowia i ogólnego samopoczucia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *